Als trendsetter in deur-, raam- en meubelbeslag is het voor Dauby belangrijk om te innoveren en nieuwe tendensen te lanceren.

Pure collectie: 'ruwe' uitvoeringen

Materialen zoals gietijzer en messing zijn gekend in de wereld van deurbeslag. Deze materialen zijn meestal nog bewerkt met bijvoorbeeld een vernislaag. Dauby blaast hier nieuw leven in, door te werken met materialen zoals verouderd ijzer en wit brons. Daarnaast introduceert Dauby 2 nieuwe ruwe uitvoeringen: het ruw brons en ruw metaal.

Net zoals de andere uitvoeringen bij Dauby wordt het beslag in ruw brons en ruw metaal op een authentieke wijze gegoten in zandmallen. Een techniek die dateert van +/- 3000 jaar voor Christus! Na dit proces worden de gietresten verwijderd in een trommel, zonder het materiaal te polijsten. Wat er overblijft is de meest pure vorm van brons en metaal!

De twee nieuwe uitvoeringen vinden we terug in de Pure collectie. De deurklinken, raamklinken, meubelknopjes… uit de Pure collectie zijn geïnspireerd op de periode van Bauhaus. De strakke en sobere vormgeving uit de Bauhaus periode staan in fel contrast met de retro-uitstraling bekomen door de ruwe materialen en de ambachtelijke gietwijze. Maar net dit contrast geeft de Pure collectie een uniek, origineel en innoverend karakter

Om het plaatje helemaal af te maken zijn er ook keuken- en badkameraccessoires en metalen tegels in deze materialen.

Pure® Plus" collectie: een reeks luxueuze badkamer- en keukenaccessoires in edele metalen.

Deze zijn vervaardigd in 5 versies van edele metalen :

·       Wit Brons is een legering van brons waarbij een deel van het kopergehalte vervangen werd door tin en zink.  Dit maakt dat het materiaal zowel roestvrij als kleurvast is.  Het materiaal wordt enkel gepolijst, en krijgt geen nabehandeling met lak of wax.  Bijvoorbeeld bij messing, moet een laklaag er voor zorgen dat het beslag niet verkleurt.  Maar wat als die lak is aangetast?  Bij Wit Brons is de finish al even duurzaam als het materiaal zelf.  Is het beslag toch iets doffer geworden door aanslag die zich heeft vastgezet?  Met een zachte doek en/of zilverpoets herstelt u in een mum van tijd de originele look.  Langs de andere kant: vaak is een oudere look net mooier. 

· Verouderd IJzer is gebaseerd op het authentieke gietijzer van weleer.  Gietijzer heeft echter de eigenschap te beginnen roesten, waardoor de knecht jaarlijks de opdracht kreeg om al het beslag van een zwarte verflaag te voorzien.  Uiteraard is dit niet meer van deze tijd, dus ontwikkelden wij voor u een roestvrije legering die met een speciale wax-laag wordt bewerkt.  Dit heeft niet alleen als voordeel dat het onderhoudsvrij is, maar laat ook toe om de natuurlijke verwering zijn gang te laten gaan.  Geleidelijk aan komt op sommige plaatsen de natuurlijke metaalkleur doorschemeren, wat resulteert in een mooie kleurschakering en een warme, licht verweerde uitstraling.  Deze living finish is onomkeerbaar, maar het materiaal heet dan ook niet voor niets “Verouderd” IJzer.

· Ruw brons is de meest pure vorm van brons, een legering van koper en tin.  Na het gietproces wordt het beslag verder afgewerkt zonder het te polijsten.  Dit zorgt ervoor dat het materiaal van meet af aan een optimale Living Finish kent.  De klant zorgt zelf voor het stelselmatig polijsten van het beslag, simpelweg door het gebruik ervan.  De omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en dergelijke maken dan weer dat het beslag een meer donkere, warme kleur bekomt.  Deze Living Finish benadrukt des te meer de authenticiteit van natuurlijke materialen.

·  Ruw metaal bestaat uit een legering van roestvrije metalen. De legering wordt gegoten in zandmallen op een traditionele manier. Om het metaal zijn ruwe look te geven, ontwikkelden we een speciale techniek waardoor de gietresten worden verwijderd in een trommel, maar het metaal wordt niet verder gepolijst.  Na verloop van tijd zal het beslag licht beginnen glanzen, en iets lichter worden van kleur.  Dit komt door de wrijving die we veroorzaken bij het vastnemen van het beslag.  Dit proces gaat zeer geleidelijk, en zal geen zeer grote verschillen opleveren, maar is wel onomkeerbaar.  Dit is net de charme van een Living Finish.

· Mat wit brons is een legering van brons waarbij een deel van het kopergehalte vervangen werd door tin en zink.  Dit maakt dat het materiaal zowel roestvrij als kleurvast is.  In plaats van het ruwe materiaal te polijsten, zoals bij het gewone Wit Brons, wordt het op een speciale manier getrommeld.  Daarna wordt het verder met de hand afgewerkt.  Meestal bekomt men zulk een matte finish door de artikelen te borstelen, wat er jammer genoeg vrij kunstmatig uit ziet.  Het proces dat door Pure wordt toegepast zorgt voor een mooie matte patine mét behoud van de charme die eigen is aan in zand gegoten materialen.  Bovendien zal door gebruik een unieke kleurschakering bekomen worden: een minimaal doch zichtbaar verschil tussen zeer mat en minder mat.  Een product dat leeft, zonder in te boeten aan duurzaamheid.

 

Pure Tiles: een luxe lijn van metalen tegels

In dezelfde spirit ontwikkelde Dauby nu ook een collectie van metalen tegels. Deze stralen pure luxe uit en geven het interieur een extra waarde. De tegels zijn verkrijgbaar in vierkante (10 x 10 cm) of rechthoekige (10 x 20 cm) afmeting en in 5 uitvoeringen, verouderd ijzer look, wit brons, ruw brons, ruw metaal en mat wit brons. Deze tegels worden tevens volgens het ambachtelijk proces vervaardigd in een zandmal en daarna verfijnd met de hand. Kleine imperfecties benadrukken de karakteristieke uitstraling.