Er wordt nog vaak een beetje lacherig over gedaan, over Feng Shui. Maar eigenlijk hoef je helemaal niet zweverig te zijn om ervan overtuigd te zijn dat het een samenwerking van verschillende elementen is die bijdraagt tot een goede energie in je woning. Feng-Shui is gewoon eeuwenoude wijsheid die toegepast wordt op de moderne woning. Net zoals we rekening houden met de filosofie van kleuren, kunnen we dat binnen het kleurenpalet van Feng-Shui ook doen, maar daar verwijzen ze naar de 5 elementen: vuur, water, aarde, hout en metaal.

Het is een complexe materie om je interieur daar volledig op in te stellen, dus als je er helemaal wil voor gaan roep je het best de hulp van een specialist in. Een huis decoreren dat aan de principes voldoet is daarom niet meteen een 'zen' huis en minimalistisch van opzet, het is vooral de kunst om alvast de juiste energie in een ruimte op te roepen, zodat het gevoel dat je er hebt in balans is met de doelstellingen.

Over het algemeen kan worden gezegd dat kleuren die als plezierig worden ervaren positieve emoties oproepen. Koele kleuren zoals blauw en groen werken ontspannend terwijl kleuren met een lange golflengte, zoals rood en oranje stimulerend werken.

Natuurlijk kun je ook voor een deel uitgaan van je persoonlijke voorkeuren bij het samenstellen van je kleurenpalet. 

Hieronder een overzichtje van de kleuren die bij de verschillende elementen horen:

HOUT – gezondheid en vitaliteit

Groen

Groen is de kleur van symbolische groei, vruchtbaarheid en harmonie. Groen is de kleur voor een nieuw begin, het verfrist en ontspant. Als je met de kleur groen werkt dan is het goed om met meerdere tinten bij elkaar te werken. Het is een geschikte kleur voor badkamers. Het is minder geschikt voor studeerkamers, woonkamers of speelkamers.

WATER – gemak, verfrissing en overvloed

Blauw

Blauw geef rust en verkoeld. Het is heel goed om te gebruiken in ruimten waar je tot rust wilt komen. Het wordt ook geassocieerd met vrede en comfort. Vandaar dat blauw een prima kleur is voor een slaapkamer, een kamer waarin je mediteert of op een andere manier gebruikt om te ontspannen. Het is minder geschikt voor eetkamers en studeerkamers.

Zwart

Zwart is de kleur van de mystiek en is stijlvol. Zwart is de kleur van de nacht, diepe wateren en universele leegten. Met zwart voeg je diepte en kracht toe aan een ruimte en het brengt stabiliteit. Te veel zwart kan vervreemdend werken en groei tegengaan. Het is beter zwart in leefruimten niet hoger te gebruiken dan ooghoogte. Zwart is minder geschikt voor kinderkamers.

AARDE

Bruin

Bruin is de kleur van de voedende energie. De kleur is geschikt om toe te passen in de hal of voor een muur in de kamer of slaapkamer. Bruin kan ook heel goed toegepast worden in de keuken. Te veel bruin in een ruimte kan leiden tot stilstand, geen vooruitgang. Combineer bruin daarom met andere kleuren. 

VUUR – passie en energie

Rood

Rood symboliseert de energie van de zon en het leven. Als je rood op de goede manier gebruikt in je huis staat dat voor kracht, geluk, rijkdom en luxe. Een overdaad aan rood staat voor woede, overactiviteit en rusteloosheid. Het is daarom beter om rood in details en accessoires toe te passen dan als hoofdkleur voor een ruimte. Gebruik rood niet of spaarzaam voor de eetkamer, de keuken of kinderkamers.

Paars

Ook paars is een kleur die je beter spaarzaam kan gebruiken. Het is een kleur die voor spiritualiteit staat. Paars is ook een koninklijke kleur. Paars stimuleert de hersenen, het voorstellingsvermogen en werkt daarom inspirerend. Paars is geschikt om te gebruiken in de slaapkamer en ontspanningsruimte. Paars is minder geschikt voor de keuken en de badkamer.

Rose

Rose is de kleur van de onschuld, zuiverheid en romantiek. Rose is geschikt voor slaapkamers en minder voor de badkamer en keukens.

Oranje

Als rood te hevig voor je is dan is oranje of geel een goed alternatief. Oranje is een verwarmende, opwekkende en sociale kleur wat betekent dat het geschikt is voor ruimtes waar met elkaar gesproken wordt. Het is een geschikte kleur voor de woonkamer, eetkamer, speel/kinderkamers.

Geel

Geel is een kleur die staat voor tolerantie, maar ook voor autoriteit. Geel is een kleur die opwekkend is en stimuleert de geest en de spijsvertering. Geel is geschikt voor de woonkamer, de hal en overloop en kinderkamers.

 

METAAL – helderheid en precisie

Wit

Wit is de kleur van zuiverheid en puurheid. Het kalmeert de emoties. Wit is geschikt voor alle ruimten in huis. Vooral in combinatie met felle kleuren.

Grijs

Grijs staat voor onafhankelijkheid en vormt een schild voor invloeden van buitenaf. Toch heeft grijs vaak een negatieve lading en wordt geassocieerd met mist en rook, wit noch zwart. Te veel grijs wordt niet aangeraden in woonruimten. Werk meer met accenten. Grijs, bij voorkeur in warme tinten, is met mate geschikt voor studeer- en werkkamers.

Goud

Goud is de kleur van kracht en overvloed, maar ook voor hogere idealen en wijsheid.
Kleurcombinaties combineren ook de eigenschappen van de kleuren.

 

(Kleurenuitleg: via rubriek.nl)