De technologie: duurzamer dan beton

De flagship store van Crystal Houses bevindt zich aan de PC Hoofdstraat te Amsterdam, een residentiële straat waar onder andere ook Prada, Dior en Rolex een huisnummer hebben. Als ode aan de historiek van de locatie werd de stadswoning waarin de Chanel boetiek gehuisvest is identiek nagebouwd, maar dan in glas.

Om het project tot een goed einde te brengen werkte MVRDV, de studio die achter deze techniek schuilt, samen met onder andere de Delftse Technologie Universiteit, het ingenieursbedrijf ABT en Wessel Zeist.

Glazen gevels: de toekomst

Het resultaat is een sterk staaltje van innovatie, dat volgens de woordvoerders van MVRDV een nieuw tijdperk inluidt voor het inzetten van glas als volwaardig bouwmateriaal. Volgens hen leek de site, waar gemiddeld zes tot tien vakmannen per dag werkten gedurende een jaar,  soms meer op een laboratorium dan op een bouwwerf.

Op de video van Robert Jan Westdijk zie je hoe de glasmakers van het Venetiaanse Poesia de blokken van solide glas maken, waarna ze met een superlijm aan elkaar gelijmd worden en de façade tot leven komt.