Als je op reis gaat naar Spanje, van wijn én architectuur houdt, dan is een stop bij de Cehegín Wine School zeker het overwegen waard. Dit is een project dat gefinancierd werd door de Europese Unie, en ondergebracht is in de kelders van de “Casa de la Tercia”. Het landgoed ligt in een klein stadje, Cehegín, in de heuvels van Murcia.

Respect voor tradities 

Vroeger werden de druiven geperst op de binnenplaats van het gebouw, waarna het sap naar de kelder geleid werd via kanalen die in de kalkstenen gewelven gekerfd waren. Via deze kanalen kwamen ze terecht in ongeglazuurde terra-cotta potten, die half verzonken waren in de aarde om ze koel te houden. Daarin bleef de wijn rijpen tot hij de juiste leeftijd bereikt had.  

Galerij met glazen vloer

De tussenruimte van de kelder werd omgevormd in een galerij met een glazen helling die langzaamaan uitloopt in een tapijt van glas: een transparante vloer waardoor de weerspiegeling van alle authentieke elementen de intensiteit vergroot.

Wijnklassen en tastings

Als bezoeker kun je genieten van de tentoonstelling van de wijn met illustraties en fragmenten tekst die afkomstig zijn van de sommelier Pedro Martinez, die in het dorpje zelf geboren is. Op het eind van de galerij bevindt zich een open ruimte waarin de wijnklassen doorgaan en een keuken voor kookworkshops met wijntastings. De stalen keukenelementen en het ruw hout dat gebruikt werd voor de inrichting, sluiten wonderwel aan bij het historisch karakter van de kelder.

 

Voor meer info: http://escuelavino.es/

Foto's: David Frutos

Uitvoerders: INMAT Arquitectura