‘Cocooning’ betekent dat je echt thuis bent zonder dat je nood hebt om weg te gaan of om een reis te maken om een tijdje te kunnen ontsnappen uit je dagelijkse leven. Je houdt van je leven, jouw rituelen en de plek waar alles gebeurt. Dit betekent echte luxe.

Om zo’n leven te creëren is een uitdaging. Het moet mooier zijn dan het beste hotel in de wereld, stiller dan de vrije natuur, groot genoeg om je ziel te laten vliegen en tegelijkertijd gezellig genoeg om je veilig en beschermd te voelen. Met open zicht naar buiten, maar geen zicht terug naar binnen. Dit was het programma van het huis 33 in Wenen dat ontwikkeld werd voor Grossmann Real Estate Limited.

De eerste vraag die zich voordoet is die van de locatie. Mensen willen tegelijk in de grote stad als in een dorp zijn. Ze willen genieten van de opwinding van het stedelijk leven en voelen dat ze zichzelf in de natuur kunnen verliezen. Architect Zoran Bodrozic vond deze perfecte balans op de top van de Pötzleinsdorf berg nabij de metropool Wenen, en toch in een groene dorpssfeer.

De tuin is een soort “geheime tuin”, enkel toegankelijk via een steeg en volledig afgesloten van de buitenwereld. Het is een open natuurlijke ruimte waar de eigendomslijnen niet relevant zijn in de vrijstaande heuvelachtige locatie. Het interieur van het gebouw is daarentegen een intieme en veilige wellness-oase met een sauna en overdekt zwembad.

Het huis wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp en verbruikt evenveel als een energiezuinig huis. De energie in de woning is zelfvoorzienend. De zwemvijver in de tuin werkt zonder uitwendige energie en het binnenzwembad wordt verwarmd door een grondpomp.