Woodstoxx en Potier Stone namen samen dit prachtige project onder hun vleugels. Steen en hout in balans. Imagicasa sprak met interieurarchitect Filip Vanryckeghem die het project in goede banen leidde.

“Ik zat op het Sint Lucas in Gent tot en met 1987 en vanaf ’88 ben ik beginnen werken bij Top-Mouton te Proven, dit was mijn tweede belangrijke leerschool. Ik werkte hier tot 2002. Deze job moet zowel een passie als een hobby zijn, anders bereik je niet de beoogde resultaten en hou je het niet lang vol. Doorheen de jaren heb ik voornamelijk residentiële projecten onder handen genomen, enerzijds omwille van mijn opleiding en anderzijds door mijn eigen voorkeur na proefondervindelijke ervaring. Het is leuk om de klant in kwestie te doorgronden en zijn specifieke vereisten te achterhalen waarmee je vervolgens aan de slag kunt gaan. Dit is leerrijk en verbreedt mijn eigen zichtveld. Je ontvangt er ook vertrouwen mee en er ontstaat automatisch een vriendschapsband, dat is mooi meegenomen. Bij een winkel- of kantoorinrichting is dat verhaal helemaal anders en meestal slechts tijdelijk, maar als afwisseling is dat soms ook wel aangenaam.”

Wat onderscheidt u van uw collega’s?

“Ik onderscheid me door mijn gedrevenheid, perfectionisme en de gedetailleerde plannen die niets aan het toeval overlaten, en het allround gebeuren. Met dit laatste bedoel ik dat alles door één persoon gedaan wordt, van de aanvraag tot de oplevering. De waardering voor de samenwerking en de hierbij ontvangen vriendschap is ook een mooie extra.”

Bij dit project, wat was de vraag van de klant?

“Bij het eerste contact met de klant was er enkel een architectenplan aanwezig waar nog tal van knelpunten dienden opgelost te worden. Het was dus eerder een allesomvattende vraag om hulp zodat het reeds bestaande plan in de juiste richting zou evolueren.”

Hoe zou u de stijl omschrijven?

“De stijl is in de meeste projecten gelijklopend en komt neer op een strakke belijning met een warm materiaalgebruik. De combinaties zorgen steeds voor een aangenaam karakter of een passende sfeer, die ook tijdloos blijft.”

Waar haalt u inspiratie?

“De inspiratie die je bij elk project nodig hebt komt meestal van de klant zelf alsook van de reeds bestaande context. Naast het verhaal van de persoon in kwestie biedt de bestaande woning, of bij nieuwbouw het bestaande plan, de juiste inspiratie. Soms is die inspiratie voor de hand liggend en komt ze direct, en soms moet er geselecteerd en gezocht worden.”

Waarom is er gekozen voor natuursteen?

“Natuursteen is niet weg te denken uit het palet aan natuurlijke materialen. Het geeft een impact en uitstraling die steeds een meerwaarde geeft aan een concept. Naargelang het type, de kleur en de tekening is het de ene keer meer en de andere keer minder uitgesproken aanwezig.”

Wat zijn volgens u de grootste troeven van natuursteenbedrijf Potier Stone?

“Potier Stone kent het aanbod aan hedendaagse steensoorten en weet deze ook te vinden op basis van een korte beschrijving of door te kijken naar andere materiaalsoorten waarmee de steen een geheel dient te vormen. Ze beschikken over bijzondere afwerkingstechnieken die toelaten om natuursteen te gebruiken op plaatsen waar dat vroeger niet verantwoord was. Het assembleren in open boek is een van hun specialiteiten. Van verkoop tot en met plaatsing is een proces zonder kopzorgen, en dat is bij ieder project een aangename kwestie.”

Wat waren de uitdagingen bij dit project?

“De eerste uitdaging was om als extra partij het evenwicht te behouden tussen de twee andere partijen. Het was een kwestie van geven en nemen, van compromissen sluiten met respect voor ieders mening of verlangen. Verder kwam het erop neer alles meer te herleiden tot de essentie, waarbij overbodige zaken werden geëlimineerd. Hierdoor bleef het uitgesproken programma in evenwicht en kreeg het soms zelfs een extra dimensie.”

We spraken ook met Tim Santy van Woodstoxx. Hij wist ons meer te vertellen over het aandeel van Woodstoxx in het project.

“Filip had een bepaald beeld voor ogen van wat het moest worden. Zo zijn we samen op zoek gegaan naar een gepaste parketvloer om voor te stellen aan de klant. Door zijn ruwheid en donkere kleur springt ze in het oog. Met onze eigenproductielijn ‘Belgiqa’ hebben we het voordeel volledig op maat van de klant te kunnen werken. Dit houdt in dat we alles volledig kunnen afstemmen op het beeld van de architect of klant; dikte, breedte, voeg, oppervlakte-afwerking, houtselectie, kleur, enz. We kozen voor de sablé-collectie waarbij we door diepe zandstraling een extra effect geven aan de eiken parketvloer. De kleur ‘Dust’ in combinatie met het zandstralen zorgt voor een unieke uitstraling en levendigheid in de parketvloer. De afwerking wordt voortgetrokken in de traptreden. Zo vormt het interieur een prachtig samenhangend geheel, waarvoor alle lof aan Filip.”

 

Foto’s: Cafeine Architectuurfotografie

www.potierstone.be
www.woodstoxx.be
www.ixtra.be