Aan het uiterste randje van het 19e arrondissement van Parijs ligt het grootste park van de stad der liefde. Niet alleen liefde voor de romantiek, maar ook voor het Franse leven en de kunst in al haar vormen. In het Parc de Villette ontsnap je aan de metropolitaanse bedrijvigheid en waan je je in een rustgevende groene wereld, die tevens één van de mooiste gebouwen van Parijs omcirkelt: de concertzaal van het Philarmonie de Paris.

Een diamant van schitterende vogels


Al wandelend door het park, zie je het unieke rotsachtige gebouw van architect Jean Nouvel trots boven de bomen uitsteken. Het complex is een innovatieve creatie. Op een speelse manier worden er strakke envelopvormige lijnen met vloeiende harmonieuze curves gecombineerd. Een grote zilverkleurige spiraal omringt de centrale concerthal. De vorm van de constructie zorgt ervoor dat dit gebouw er geen moment van de dag hetzelfde uitziet, en langs elke kant bekeken helemaal verschilt. De façade schittert als een diamant in de verte en wanneer je dichterbij komt, kun je zien waarom. De volledige gevel werd namelijk opgebouwd uit 340.000 aluminium vogels in zeven verschillende vormen en vier grijstinten.

Dit prachtige samenspel symboliseert a grand take-off oftewel de grote start van iets nieuws. De fantasierijke panelen passen als een vernuftige puzzel in elkaar en zorgen voor een wonderlijk scala aan metaalkleurige nuances. Het voor publiek toegankelijke 37-meter hoge dak nodigt bezoekers uit een indrukwekkende panoramische wandeling te maken en het bouwwerk van al haar kanten te bewonderen.