Vandaag de dag pakken universiteiten steeds vaker uit met moderne gebouwen en innovatieve architectuur. Maar een omgeving kan even inspirerend zijn voor studenten zonder allerlei technologische snufjes, maar met een rijke geschiedenis.

Dit zien we onder meer bij de universiteit van de Italiaanse stad Padua, een van de oudste universiteiten in Europa, waar de bekende 20ste-eeuwse architect Giò Ponti enkele gebouwen onder handen nam. Hij was niet alleen verantwoordelijk voor de bouw en een deel van het interieur van het Palazzo Liviano, maar drukte ook zijn stempel op het Palazzo Del Bo, de voormalige hoofdzetel van de universiteit en nog steeds een echte trekpleister. Daar zorgde Ponti voor een deel van het interieur en de inrichting nadat het gebouw begin twintigste eeuw heel wat reconstructies en uitbreidingen onderging.

Tussen alle moderne architectuur en vooruitstrevende ontwerpen, zetten wij ook historische monumenten als deze graag in de kijker. Ze liggen namelijk aan de basis van heel wat hedendaagse architectuur en zullen blijven facineren en inspireren.