- Interieur
Na haar studies en enkele jaren werkervaring in de mode- en textielindustrie was het toch de eerste passie voor interieur die bij Annemie Van de Casteele opnieuw de bovenhand nam. Nu creëert ze met haar designstudio unieke digitale prints voor tal van bedrijven en ontwerpers in binnen- en buitenland.
Het is een sport om van een idee te starten en daar iets moois van te maken, vertelt Annemie Van de Casteele ons. Als ‘surface designer’ werkt ze voor drukkers, graveurs en producenten van vloeren, deuren, behangpapier, stoffen, spatwanden, keukenbladen, wand- of meubelpanelen en zelfs dashboards van auto’s. Uiteindelijk komen haar creaties in privéwoningen, hotels, restaurants, kantoren, etc. en levert ze dus aan enkele toparchitecten en designers uit binnen- en buitenland. Maar haar job is haar passie en ze gaat elke nieuwe opdracht, elke uitdaging met een groot plezier aan. Hoewel ze geen digital native is, zegt Annemie wel een echte ‘diginerd’ te zijn. Ze is trots op de speciale software, gekalibreerde monitors, diverse printers en andere technische snufjes waarmee ze dagelijks haar job uitoefent. Haar functie in de designwereld is er niet een die vaak aan bod komt, maar die uiteindelijk wel een grote invloed kan hebben op een ruimte. We laten haar daarom graag aan het woord om ons en onze lezers meer te vertellen over wat ze precies doet en hoe ze haar steentje bijdraagt tot het creëren van inspirerende interieurs.
Een unieke functie die bijdraagt tot het creëren van uiterst bijzondere interieurs.
Wilde je altijd al met interieurs werken?
“Mijn mama is net als ik gek op interieurtijdschriften en super creatief. Tijdens mijn opleiding modeontwerpen zaten we samen uren aan een stuk, dag en nacht, collectiestukken te maken met ingewikkelde materialen en handgemaakte breisels. Dat creatieve heb ik echt wel van haar, en het goed kunnen tekenen heb ik van mijn papa. Ik heb dus eerst een omwegje gemaakt in de mode- en textielsector, maar langzaamaan kwam interieur terug op nummer 1 te staan. Bij mijn ouders thuis was ik namelijk ook altijd bezig met het opnieuw inrichten van mijn kamer, ze werden er gek van. Ik verhuisde altijd van kamer en dan pakte ik alles aan. Alles werd geverfd in mijn favoriete kleur: wit (lacht)! Kasten, muren, vloeren, stoelen, tafels… alles moest wit omdat ik kleur te snel moe word. Ik heb dat nog altijd. Ik werk al jaren dag in dag uit met kleur en als ik dan thuis kom of aan het werk ben in mijn studio, dan wil ik alles rond mij wit, het brengt rust in mijn hoofd. Een schilderij en boeken brengen kleur, voor de rest moet alles rustig zijn.” Je werkte ook eerst in de textielindustrie, wat deed je hier precies?
“Ik had enkele jaren verschillende jobs zoals technical manager, designer voor collecties en catalogen en salesmanager grafische software. In 2000 begon ik te werken als zelfstandig digitaal grafisch consultant. Ik werkte voor diverse (Belgische) kleding- en meubelstoffenmerken. Ik kon niet altijd mijn ei kwijt in een vaste job en geraakte zeer snel uitgekeken op het soort werk dat ik moest doen. Als zelfstandige heb ik altijd op consulting of projectbasis gewerkt. Dat gaf meer afwisseling, meer vrijheid.”
Hoe ben je dan uiteindelijk ‘surface designer’ geworden?
“Dat was in 2017. Ik kon mijn creativiteit niet meer kwijt in langlopende consulting opdrachten. Daar kwam ook veel administratief werk bij, vergaderingen, verslagen, planning, productieopvolging,… Het werd te repetitief, ik had te weinig uitdaging. Vandaag werk ik vanuit mijn studio aan zee. Dat geeft mij de mogelijkheid om creatiever, productiever en flexibeler te werken. Mijn job is nu echt mijn passie. Het verveelt nooit, het is zo veelzijdig, elke dag een nieuwe uitdaging. Het is een sport om van een idee te starten en daar dan iets moois van te maken. De materialen waarmee ik werk, brengen iedere keer opnieuw verrassingen. De combinatie van het ambachtelijke, analoge en het digitale zijn voor mij de perfecte match. Ik werk graag met mijn handen maar ook digitaal.” En wat houdt deze job precies in?
“Ik werk vooral op projectbasis in mijn studio. Moodboards, ontwerpen, digitaliseren, lay-outs, kleurseparaties, kleurstudies,…. Het is elke dag iets anders. Ik hou ervan om uitgedaagd te worden door de klant, om telkens weer met iets nieuws te komen, hindernissen te nemen, technische problemen op te lossen. Soms doe ik nog korte consultingopdrachten op locatie maar dan maximum een paar maanden, een tweetal dagen per week. Meestal help ik dan bij de opstart van digitale druk op productieniveau. Van zodra alles op wieltjes loopt, ga ik door naar de volgende opdracht. Doordat ik het ganse ontwikkelingsproces ken en zelf ook alles kan uitvoeren, kan ik in elke fase ingeschakeld worden en dat is voor de klant natuurlijk zeer praktisch. Ik vind elke schakel in het proces leuk om te doen en heb er ook jaren keihard aan gewerkt om alles onder de knie te krijgen. Ik heb een boeiende job met zeer veel variatie en creativiteit, elke dag opnieuw.”
“Personalisatie en co-creatie zijn zeer belangrijk.”
Hoe verloopt jouw samenwerking met een klant?
“Ik werk altijd op aanvraag van een klant. Personalisatie en co-creatie zijn zeer belangrijk. Ik heb dus geen kant-en-klare collectie waaruit kan gekozen worden. Dat heeft voor beiden voordelen: de klant is in het ganse ontwikkelingsproces betrokken, alles wordt exclusief voor die ene klant gemaakt, de klant krijgt exact wat hij wil en zo doe ik geen verloren werk.
Meestal starten we van mijn materiaaltesten, ik wil daarmee iets losweken bij de klant, inspiratie geven of een technische mogelijkheid laten zien. Soms bezorgt de klant een idee: een pagina uit een tijdschrift, een foto, een thema uit een trendboek, een moodboard, … Daarmee ga ik aan de slag en daaruit ontstaat dan een totaal nieuw ontwerp. Ik kopieer niet en wil mijn ontwerpen niet herhalen maar kies eerder voor innovatie.” Waar haal je jouw inspriatie?
“Ik vind overal inspiratie: op strand, op straat, rondom mij, op zolder, op rommelmarkten, tijdens verre reizen en citytrips, exposities, design happenings, vakbeurzen, trendlezingen en workshops. Ik maak altijd en overal foto’s met mijn telefoon. Met die foto’s maak ik dan inspiratieboeken, die gaan mee naar de klant. Mijn hoofd zit soms zo vol van inspiratie, er is niet genoeg tijd om alles uit te werken. We wonen aan zee, een zeer inspirerende omgeving. Als ik mijn hoofd leeg wil maken, dan schrijf ik eerst alles op en als het dan nog blijft malen, ga ik in zee, met mijn surfplank.”
Beschrijf je creatieproces.
“Dat begint bij het maken van een moodboard als leidraad. Op basis van die kleuren, texturen, materialen, sfeerbeelden, etc. maak ik exclusief artisanaal maatwerk. Deze designs bestaan uit klei, papier, hout, stof, verf en zelfs aarde of koffie. Alles kan dienen om een nieuw ontwerp te maken. Ik hergebruik materialen, ik geef materialen een tweede leven, ‘upcycling’ in zijn puurste vorm, daardoor krijgt het ontwerp karakter en imperfectie en daaruit vloeien de mooiste ontwikkelingen voort. De beste stalen laat ik dan digitaliseren op ware grote en deze scans worden zo gebruikt of bewerk ik op de computer. Verder in het proces komen er ook nog kleurseparaties, digitale kleurstudies en het maken van renders bij kijken. Dat laatste is vooral interessant omdat merken (in functie van sales, marketing, publiciteit) op die manier kunnen vooruit werken en ze niet moeten wachten om het resultaat te zien in een interieur tot het materiaal effectief geproduceerd is.” Als laatste: hoe ga je om met trends?
“Veel klanten werken met trendbureaus en trendboeken waaruit zij per seizoen een paar trendthema’s selecteren die het dichtst bij hun producten en stijl aansluiten. In dat geval krijg ik een briefing over een specifiek thema, dan moet ik met mijn ontwerpen binnen dat thema blijven en rekening houden met bepaalde kleuren of materialen. Er zijn ook klanten die volledig hun eigen koers varen en trendsetter zijn, dan moet ik bij het ontwerpen enkel rekening houden met de huisstijl van de klant.”
Wij vonden het alvast zeer interessant om ook dit verhaal uit de grote interieurwereld te kunnen ontdekken en hier te brengen. Er zit effectief veel meer achter dan je soms zou denken om tot een uniek en inspirerend geheel te komen.
Dit interview verscheen oorspronkelijk in Imagicasa Spring 2020. Je kan dit nummer nog nabestellen via onze webshop. All images courtesy of Annemie Van de Casteele