- Kunst & design
Hoewel ontwerpster Kim Mupangilaï in Belgie is geboren, heeft ze haar identiteit over grenzen heen bijeengesprokkeld. Haar Congolese roots zijn als een gouddraad doorheen haar werk en leven geweven, en vandaag woont ze in New York. Met haar meubelcollectie genaamd Kasaï geeft ze uiting aan haar multiculturele achtergrond en de scherpe instincten die ze daarmee heeft ontplooid. Zo speelt ze met het spanningsvlak tussen functioneel en niet-functioneel en vertaalt ze haar creativiteit in iets dat het tastbare overstijgt.
In haar materiaalkeuze grijpt de designer bewust terug naar Congo. Steen, teak, rotan en bananenvezel zijn stuk voor stuk verwijzingen naar de lokale cultuur en manieren om die invloed mee in haar portfolio te verwerken. Zo wordt rotan traditioneel gebruikt voor tapijten, manden en textiel en kan de plaatselijke keuken niet zonder bananenbladeren. Teak en steen representeren de natuurlijke bronnen die het land rijk is. Door haar stukken bijna overdreven sterke vormen te geven, onderlijnt ze hun primaire functie ook nog eens met een bijblijvende sensualiteit. Wie wil doordringen tot het werk van Mupangilaï heeft best aandacht voor de noties van vrouwelijkheid, geschiedenis, cultuur en regio die er aan de grondslag van liggen. Van het begin tot het eind is de collectie enorm persoonlijk, wat haar meteen ook promoveert tot een uiterst introspectief en gelaagd persona. Voorheen studeerde ze grafisch design en interieurarchitectuur, respectievelijk aan LUCA School of Arts en KU Leuven. Vooraleer ze met haar eigen meubilair naar buiten kwam, werkte ze aan een heel aantal residentiële en commerciële interieurprojecten. Die voorgaande ervaringen maken dat ze naast meubilair ook volledige ruimtes kan conceptualiseren.
Dualiteit is hier alom vertegenwoordigd
Dualiteit is hier alom vertegenwoordigd. Dit uit zich niet enkel in het samenbrengen van een functioneel doel en onconventionele vormen, maar ook in haar eigen identiteit en belevingswereld. Tegelijkertijd geeft het werk de overkoepelende visie van de ontwerpster weer. Die luidt namelijk dat design gebruiksgemak en esthetiek evenveel aanzien moet schenken. Mede omdat ze haar vak door een dergelijke lens benadert, ontpopt ze zich steeds duidelijker tot een van de opkomende talenten die identiteit, visie en de zoektocht naar iets eigen bij elkaar brengen. Deze collectie is dan ongetwijfeld ook lang niet alles wat ze in haar mars heeft. Elk ontwerp van haar hand kan zowel op zichzelf staan als helemaal openbloeien wanneer gecombineerd met andere namen uit de collectie. Experimentele, visionaire en eerlijke kenmerken keren doorheen de volledige set meermaals terug. Over culturen en verhalen heen creëert ze een verbinding die allerlei liefhebbers van design raakt. Wij zijn in ieder geval een blijvende fan van Kim Mupangilaï en de wijze waarop ze uit haar persoonlijke leven put om een bijdrage te leveren aan de sector. En dat alles oprecht is, bewijst de weg die ze tot nu toe al aflegde. Van verblijven in minimaal comfort tot het leven dat ze nu geniet: haar parcours inspireert. In de toekomst zal ze zonder twijfel nog meer spraakmakende collecties naar buiten brengen. Superhouse, Kim Mupangilaï
Photography by Luis Corzo