- Kunst & design
We nemen je graag mee naar de gloednieuwe expositie in de galerie van Objects With Narratives. Zij omarmen een unieke visie op kunst, waarbij objecten naadloos versmelten met architecturale ruimtes en elk stuk op maat wordt gemaakt naar de visie en smaak van de klant.
"From trash to treasure" viert de transformerende kracht van upcycling, recycling en hergebruik in de wereld van verzamelobjecten. Hier presenteren vijf toonaangevende kunstenaars - Studio Furthermore, Alfhild Külper, Cédric Breisacher, Studio Thusthat en Roxane Lahidji - hun innovatieve en voorbeeldige projecten, waarbij vergeten materialen nieuw leven krijgen. Studio Thusthat zet bijvoorbeeld afvalproducten van mijnbouw en metallurgie om in monolithische zwarte vormen, terwijl Cédric Breisacher Agglomera creëert, een materiaal van houtsnippers en zetmeellijm, dat organische structuren vormt. Studio Furthermore experimenteert met nieuwe materialen en culturele realiteiten, terwijl Alfhild Külper de levenscyclus van wol verkent in duurzame tapijten en wandkleden. Tot slot herdefinieert Roxane Lahidji zeezout als duurzaam ontwerpmateriaal met Marbled Salts. Zo werkte Studio Thusthat samen met wetenschappers om bijproducten van mijnbouw en metallurgie, ook wel slakken genoemd, te hergebruiken. Deze unieke materialen, vaak afgedankt als afval, worden benut om monolithische zwarte vormen te creëren met innovatieve technieken ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van KU Leuven. In de nieuwste collectie hergebruikt Cédric Breisacher dan weer wat al in de werkplaats voorhanden is: afvalmateriaal. Hij gebruikt dit afval om een materiaal te maken dat hij Agglomera noemt, een mengsel van houtsnippers en zetmeellijm, dat hij vormt tot organische structuren die reflecteren op onze consumptiepatronen en het gebruik van hulpbronnen. Door te experimenteren met nieuwe materialen en culturele realiteiten, put Studio Furthermore inspiratie uit natuurlijke processen. De studio innoveert materiaalprocessen om unieke meubels, verlichting en accessoires te creëren, gebruikmakend van keramiek, gegoten metaal en glas. Hun project "Moon Rock" speculeert over hoe ruimtemijnbouw de grondstoffenschaarste op aarde zou kunnen aanpakken, terwijl het hun methode toont om afgedankte autowielen te recyclen tot meubels van aluminiumschuim.
Een viering van creativiteit, innovatie en duurzaamheid
Alfhild Külper toont de levenscyclus van haar belangrijkste materiaal: wol. Door middel van deze projecten wil ze laten zien dat in een wereld van snelle mode, wol - iets dat als vervangbaar wordt beschouwd - de hoofdrolspeler kan zijn en deel kan uitmaken van een object dat lang meegaat.Tot slot herdefinieerd Roxane Lahidji zeezout als duurzaam ontwerpmateriaal, door het te mengen met boomhars om een zelfbindende samenstelling te creëren. Door middel van dit innovatieve proces roept Marbled Salts een heroverweging op van de waarde van zout en daagt het percepties uit van materiaalwaarde in onze samenleving. Dit is meer dan alleen een expositie; het is een viering van creativiteit, innovatie en duurzaamheid. Stap binnen en laat je inspireren door de grenzeloze mogelijkheden van hergebruik en heroverweeg de waarde van alledaagse materialen. Bij Objects With Narratives creëren ze geen kunstwerken; ze creëren verhalen die resoneren met de wereld om ons heen.
Photography by Tijs Vervecken
Text by Elke Aerts