- Interieur
In het achtste arrondissement van Parijs, vlakbij het elegante Parc Monceau, vinden we deze typische negentiende-eeuwse Parijse woonst in Hausmann-stijl. Nathalie Deboel kreeg de kans om op de vierde verdieping een prachtig appartement in te richten, dat haar eigen stijl reflecteert en de liefde voor de stad naar binnen haalt.
De interieurarchitecte omschrijft het zelf als een woning van ontmoetingen. Intimiteit en samenzijn, traditie en moderniteit vloeien samen in een romantisch en bijzonder geheel. De klanten verlangen naar een interieur dat hedendaags comfort biedt en modern aanvoelt, zodat er als het ware een volgende hoofdstuk in de geschiedenis van het gebouw wordt gecreëerd. De keuken werd in de leefruimte geïntegreerd, zodat de eigenaars voldoende ruimte hebben om er tijd met familie en vrienden door te brengen, bijvoorbeeld tijdens het koken.
Vaak heeft dit soort appartementen een erg gesloten indeling, met kleine, formele ruimtes. Die werden nu subtiel geopend om een spontane flow doorheen de woonst te verzekeren. In het oude ontwerp was de keuken de plaats waar het personeel samenkwam en zat deze ruimte verstopt aan de achterzijde van de woonst, afgezonderd van de leefruimte. Deboel maakte van de oude keuken een thuiswerkplek en bracht de kookfaciliteiten naar de grote eet- en woonkamer, die zo het kloppend hart van het interieur vormt. De drie slaapkamers kregen ieder een eigen badkamer. Natuurlijk kwam zo’n hedendaagse update van een negentiende-eeuwse appartement niet zonder de nodige uitdagingen. Vooral technische moeilijkheden staken de kop op tijdens het proces. De geïsoleerde vloeren en ramen aanbrengen in een woonst in het centrum van de stad, met heel wat buren in de omgeving, bleek nogal een opgave te zijn.
Traditionele elementen als lijstwerk, lambrisering en ijzerwerk werden gecombineerd met hedendaagse aspecten
Gelukkig hinderde dat Deboels visie niet, en het resultaat is net zo subliem als haar andere werk. Traditionele elementen als lijstwerk, lambrisering en ijzerwerk werden gecombineerd met hedendaagse aspecten. Hout, linnen en staal zorgen voor een tijdloos gevoel, net als de parketvloer met veel patina en het wasbeton in de natte ruimtes. Voor het keukenblad werd Italiaans marmer gekozen, terwijl de meubels in kastanjehout en rotanbekleding werden uitgevoerd. De keuken, eet- en woonkamer, de gangen en de slaapkamers werden ingericht in lichte, zachte tinten, wat mooi contrasteert met de intieme donkerblauwe kleur in het kantoor en de aangrenzende gastenkamer. Dat werd aangevuld met vintage meubels van Franse ontwerpers, zoals de eettafel van Guillerme et Chambron en de stoelen van Pierre Chapo. De grote zitmeubelen werden ontworpen door Deboels studio in samenwerking met enkele Belgische ateliers.
Tot slot vormde ook kunst een belangrijk onderdeel van het project. De interieurarchitecte en de klant kozen samen een aantal kunstwerken uit, die ofwel met toon-op-toonkleuren een ingetogen accent vormen of net wat kleur toevoegen aan het sobere, natuurlijke geheel. De Parijse romantiek is voelbaar in ieder aspect van dit appartement, waarin de oude grandeur en een hedendaagse indeling verenigd worden. Photography by Cafeine
Nathalie Deboel noemt haar job een voorrecht. Interieurdesigner zijn, is namelijk een grote verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd doet het haar een plezier om te zien wat ze voor anderen kan betekenen. Het motiveert haar en haar team om bij elke nieuw project weer iets unieks te creëren.
Ontdek meerAls architectuur- en interieurfotograaf werkt Thomas De Bruyne voor de grootste ontwerpers, architecten en interieurbedrijven in binnen- en buitenland. Zijn foto’s passeren dan ook geregeld de revue hier bij Imagicasa. Zijn stijl voelt vertrouwd aan, maar toch is elk beeld anders en opnieuw inspirerend.
Ontdek meer