- Interieur
- Architectuur & development
Wanneer je doelloos ronddwaalt door de Zuid-Afrikaanse woestijn van Paarl bots je op een gegeven moment op een imposant sculpturaal volume. Een oase midden in de woestijn? Jawel, het bestaat. Laten we samen een kijkje nemen in dit fenomenale werk van Studio JVW, waar een buitengewoon licht- en schaduwspel je nieuwsgierigheid triggert tot ontdekking.
De jonge Jaun van Wyk zoekt met zijn Studio JVW naar concepten die ver buiten het conforme reiken. De Amsterdamse ontwerpstudio creëert graag totaalconcepten waarbij het zowel buitenarchitectuur als interieur en design op zich neemt, zodat alle elementen kunnen samenvloeien tot een coherent geheel. Bovendien schenkt de studio ook aandacht aan visualisaties; een logisch gevolg van hun werk waarbij adaptiviteit en beeldende kracht centraal staat. Door die dynamische invalshoek weigert het bureau zich te categoriseren in een bepaalde ontwerpdiscipline; een wijze beslissing waardoor creativiteit z’n vrije loop kan gaan. Transformaties geïnspireerd op een breed scala aan invloeden, culturen en interacties, daar gaat het ontwerpbureau voor. Een totale breuk met het dagelijkse leven in de stad en een absolute samensmelting van de mens en de natuur, daarvoor kan je op JVW rekenen.
Dat van Wyk het ver schopt verbaast ons niet. Zijn nieuwste project dat aan de voet van de Paarlberg in zijn eigenheid staat te schitteren, toont hoe een waar meesterwerk eruit zou moeten zien. Licht lijkend op een bunker uit een sciencefictionfilm breekt dit concept uit beton met de omliggende natuur terwijl het die tegelijkertijd grote eer aandoet. Het dorre landschap dat ooit het gevecht met de kracht van de zon verloor, staat haaks op dit ontwerp waar schaduw lijkt te overheersen. Het licht- en schaduwspel dat in het interieur van het concept sijpelt werd verwezenlijkt door de herinterpretatie van de conventionele manier van wonen: “De regels van ruimtelijke ordening, daar houden we ons liefst niet aan,” zegt van Wyk. Dat verklaart meteen de onmetelijke schaal van de woning en haar weidse openheid.
Het dorre landschap dat ooit het gevecht met de kracht van de zon verloor, staat haaks op dit ontwerp.
De onverwachte sereniteit dat het interieur uitstraalt was net datgene waar het inwonende koppel naar snakte. Privé- en semiprivéruimten wisselen zich af waardoor de rust in de binnenruimtes varieert met onverwachte wendingen, weliswaar in een strak jasje. De vintage en historische designstukken die beredeneerd op elke plek van het ontwerp werden gepositioneerd, representeren de lokale culturele waarden en duiden op de connectie tussen het pand en de locale ambachtslieden. Daarbij wordt imperfectie ook geprezen: elke kras en elke vorm vertelt een verhaal dat de natuurlijke omgeving eert.
Visualisations by Spectrum