- Interieur
Soberheid en warmte hoeven elkaar niet de deur te wijzen, maar kunnen samen net een versterkend effect hebben. Interieurstudio Ville Design bewijst dit vlekkeloos met Residence UM, een indrukwekkende privéwoning die tot in het kleinste detail werd verfijnd. Dit project laat er geen twijfel over bestaan: inderdaad, less is more. Hier ontplooit iedere dag zich in een persoonlijke cocon waar elke ruimte samenhangt met de volgende.
De Belgische Thäis Niville is niet aan haar proefstuk toe. In april van dit jaar zal haar studio tien jaar bestaan; een mijlpaal die gevierd mag worden. Met haar portfolio maakte ze al menig bewoner gelukkig, terwijl ze haar stijl steeds duidelijker uitwerkte. Hoewel ze elke keer vanuit het belang van eenvoud vertrekt, geeft ze ieder ontwerp een karakteriserende uitstraling. Als herkenbare factor kan je haar voorkeur voor onder andere zachte kleuren ontwaren. Daarnaast betreedt ze in haar projecten de grijze zone tussen clean en steriel. Terwijl ze die tweede vermijdt, creëert ze toch een puurheid die al velen kon bekoren. Daarnaast streeft ze naar ontwerpen die niet alleen op het moment van oplevering verwonderen, maar ook nog tien jaar later.
Afwisseling is de lijm die haar schema bijeenhoudt
Tijdloosheid en een hedendaagse visie worden hier dus zonder problemen gecombineerd. Na inmiddels al een decennium haar eigen zaak te runnen, weet de interieurontwerpster als geen ander hoe belangrijk een persoonlijke aanpak is. Daarom loodst ze haar klanten met zorg en aandacht door iedere stap van de samenwerking. Haar kennis en enthousiasme maken dat ze een ideale partij is om een idee om te zetten naar een concreet concept. Die basis vult ze ook nog eens aan met haar scherp oog voor enkel het beste van het beste qua materialen en afwerking. Afwisseling is de lijm die Nivilles schema bijeenhoudt. Iedere opdracht verschilt van de vorige en elke samenwerking bestaat uit een opeenvolging van stappen die allemaal instaan voor iets anders. Een eerste gesprek is het begin van alles, waarna het ontwerp van ruw idee tot gepolijst beeld op punt wordt gezet. Vervolgens zijn er de fases waarin alles uitgevoerd en gefinaliseerd wordt. Die hele keten kan soms in slechts één jaar gebeuren, maar evengoed nemen sommige opdrachten drie jaar in beslag. Daar heeft de interieurontwerpster geen moeite mee, want net daardoor krijgt ze veel afwisseling op haar pad. De fascinatie voor haar vak is nog lang niet gaan liggen, integendeel. Iedere dag brengt iets anders en staat haar toe haar skills en stijl mettertijd meer en meer te nuanceren en versterken. Ze blijft de lat hoog leggen voor zichzelf; verrassend uit de hoek komen en out-of-the-box redeneren staan namelijk met stip op het lijstje van manieren waarop ze zichzelf in de toekomst meer wil gaan onderscheiden. Zo wil de ontwerpster bijvoorbeeld nog een sterker inzicht kweken in kunst en hoe de juiste werken een interieur echt kunnen vervolledigen.
Tegelijkertijd is de basis van haar creativiteit onveranderlijk de eenvoud die haar portfolio typeert. Hier in deze woning koos ze voor muren, wanden en plafonds in een lichte tint, wat meteen de toon zette voor de zachtheid waar ze meestal naar terugkeert. Op de benedenverdieping gaat de aandacht terecht naar de ademende keuken. Door deze zone bewust ongecompliceerd te houden qua lijnen, benadrukt het ontwerp zo de schaal van de ruimte. Tegelijkertijd incorporeerde de ontwerpster verschillende gordijnen die van de vloer tot het plafond reiken en er zo voor zorgen dat de ruimtes ook afgescheiden kunnen zijn. Aaneensluitend is er de woonkamer, waar dezelfde kalme sfeer zich verder uitbreidt en er een open haard is om de avonden mee te verlichten. Een opvallende consistentie in kleuren en materialen verzekert dat de volledige woning een sterke samenhang vertoont. Wil je meer lezen over dit indrukwekkende talent? Dat kan je lezen in de lente-editie 2024 van Imagicasa Magazine.
Photography by Cafeine
Text by Cara Jacobs