Partner

Frederic Kielemoes

Sfeerverkoper.”

  • Interieur

Interieurarchitect Frederic Kielemoes creëert minimalistische en ingetogen interieurs die een krachtige en warme indruk nalaten. Dat doet hij door het combineren van een goed doordacht lijnenspel met een rijke materiaalkeuze, subtiele kleuraccenten en een uitstekend oog voor detail. Zijn projecten worden internationaal geroemd en dat is voor dit West-Vlaamse eenmansbedrijf een heuse prestatie. Maar net zoals zijn interieurs blijft Kielemoes er uiterst nuchter bij.

Kielemoes behaalde zijn diploma Interieurarchitectuur aan het KASK in Gent in 1996. Sindsdien is hij actief als – zoals hij het zelf noemt – een 'sfeerverkoper'. De interieurs die hij creëert, getuigen van een zeker grafisch minimalisme, maar zijn tegelijkertijd enorm warm en sfeervol. Ze geven de bewoners en al wie erin vertoeft een gevoel van geborgenheid. En dat is waar luxe om draait bij Kielemoes: kunnen genieten, je veilig voelen, je thuis voelen in een ruimte.
Lijnen creëren leven

Het magazine Est Living vergeleek een eerder project van Frederic Kielemoes met de schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. De ontwerper zou op dezelfde manier diepte en leven creëren met zijn ingenieuze lijnenspel, waardoor zijn ruimtes als moderne kunstwerken zijn. Deze interpretatie kunnen wij alleen maar beamen en we kijken met dezelfde fascinatie naar wat Kielemoes met zijn aanlokkende realisaties bij de kijker bereikt. Zijn minimalisme heeft een maximaal effect. De schijnbaar eenvoudige composities van projecten als H Ardooie, DB Gent en de beursstand die hij ontwierp voor Odilon Creations voor Interieur 2018 in Kortrijk laten een enorm krachtige indruk na en pakken ook zeer goed op beeld. Kijk maar naar de foto’s die je hier ziet: je zou ze zo kunnen laten afdrukken op een groot canvas of inkaderen en tussen de rest van je kunstcollectie aan de muur hangen. Ondanks de rechte lijnen en strakke vormen, zit er veel leven in en bezitten ze de kracht om emoties op te wekken bij wie ze aanschouwt.


"Luxe is: kunnen genieten, je veilig voelen, je thuis voelen in een ruimte."


Het mag niet verbazen dat Kielemoes een grote interesse heeft in kunst. De vrije tijd die hij ondanks zijn drukke agenda nog heeft, spendeert hij graag aan het bezoeken van tentoonstellingen en het ontdekken van nieuwe kunstenaars en werken. Hij noemt de Belgische naoorlogse abstractie van schilders als Luc Peire, Dan Van Severen, Marc Verstockt, Bram Bogart, Jean Dubois en Guy Vandenbranden als belangrijke inspiratiebronnen.
Ingetogen grootsheid

In tegenstelling tot die kunstenaars en de iconische werken van Piet Mondriaan is het kleurenpalet van Frederic Kielemoes echter een pak neutraler, en het is misschien daarom dat zijn interieurs ons zo intrigeren. In hun soberheid stralen ze verfijning, luxe en een wereldlijke klasse uit. De internationale aandacht die deze ontwerper krijgt, is dan ook meer dan verdiend. We vragen ons wel af hoe het komt dat deze minimalistische, grafische ruimtes toch warme omgevingen zijn waarin het ongetwijfeld aangenaam wonen of werken is. "De materialisatie maakt een project koel of warm, niet de vorm,” vertelt Kielemoes ons. “Ik gebruik pure materialen die evolueren met de gebruiker. Met sterke lijnen en structuren in een ontwerp is het des te meer van belang om daar de juiste aandacht aan te besteden."
"De materialisatie maakt het project koel of warm, niet de vorm."


De projecten getuigen van een weloverwogen contrast tussen beton, hout en marmer. De interieurarchitect zal eventueel accenten als koperen verlichtingselementen en kranen, originele patronen of opmerkelijke texturen gebruiken om het neutrale kleurenpalet te onderbreken, maar het geheel blijft in harmonie. Alles is herleid tot de essentie. De rust die hierdoor tot stand komt, creëert een verfijnd gevoel van huiselijkheid.Waar hij eveneens het principe less is more hanteert en toch grootse dingen bereikt, is in zijn werkzaamheden. Frederic Kielemoes werkt namelijk het liefst alleen en geeft toe geen bureau te willen leiden waarbij hij bepaalde (artistieke) beslissingen uit handen zou moeten geven. Zo kan hij de controle behouden over zijn projecten en kan hij er zelf zeker van zijn dat het resultaat dat zijn naam draagt iets is waar hij voor de volle honderd procent achter staat. Hij neemt echter wel graag de tijd om een project voor te bereiden. Een ontwerpfase duurt gemiddeld een half jaar omdat hij de klant moet leren kennen, de mogelijkheden wil aftasten, dingen wil uitproberen, verschillende schetsen wil maken en omdat alle details moeten kloppen. Waar hij niet zonder kan: zijn schetsboek. Ideeën of inspiratie kan hij overal vinden en dan wil hij die zo goed mogelijk uittekenen. Deze kleurrijke en gedetailleerde schetsen zouden eveneens kunstwerkjes kunnen zijn. Mocht hij geen interieurarchitect geworden zijn, dan zaten wij nu ongetwijfeld wel oog in oog met een groot kunstenaar!

All Images Courtesy of Frederic Kielemoes

Realisaties

Neem contact op.

This is the confirmation/error message.