Boeken over architectuur en interieurinrichting om in te bladeren, om bij weg te dromen, om inspiratie op te doen voor 'ooit eens' ... HIerbij enkele pareltjes die zeker niet op de salontafel mogen ontbreken. 

1. Zaha Hadid: Complete works 1979-2013

Zaha Hadid - sinds 2012 Dame Hadid - is een Britse architecte van Irakese afkomst. Dit boek geeft een overzicht van de realisaties van de 'diva van de architectuur' en haar visie op een wereld waarin de hoekige en regelmatige contouren uit de werkelijkheid zijn vervangen door dynamische en onconventionele vormen en composities. Haar grote doorbraak kwam in 1983, toen ze met een reeks schilderijen de strijd voor het ontwerp van de Peak Leisure Club in Hong Kong won. In 2004 won ze als eerste vrouwelijke architect de Pritzker Price. Dit boek is niet haar meest recente, maar een absolute musthave voor wie van haar werk houdt.

2. Eric Kuster: XIV

Een ongekend luxeboek met als titel 14/Fourteen, meteen het geluksnummer van Eric Kuster. Dit boek illustreert meteen waarom hij nog steeds tot de meest gevraagde interieurontwerpers van de wereld behoort. Het geeft een fascinerende kijk in het leven van Kuster en laat aan de hand van talloze beelden zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt: van Ibiza tot Thailand, van Moskou tot Los Angeles.

3. Marcel Wanders: Pinned up

Een van de meest spraakmakende en succesvolle ontwerpers van de laatste 25 jaar. Hij geeft vorm aan zijn eigen droomwereld met producten en meubelen, interieurs en art direction en sinds kort ook met architectuurontwerpen. Het boek geeft een mooi overzicht van zijn realisaties en beelden van de productieprocessen. Een mooi naslagwerk voor de liefhebber.

4. Rem Koolhaas: Delirious New York en Elements

Delirious New York is dé klassieker van Rem Koolhaas, een uitgave waarmee hij wereldwijd een mythische status bereikt heeft. In dit boek gebruikt hij New York als metafoor voor alle facetten van het menselijke gedrag. Meer recent is 'Elements' die gepubliceerd werd in 2014 op de Biennale in Venetië. Dit is een verzameling van 15 boeken die de fundamenten van onze hedendaagse architectuur onder de microscoop legt.

5. Pieter Porters: Elegance & Decadence

Volle, rijke, gezellige en soms een tikje decadente interieurs: dat is de wereld die Pieter Porters. Onder het motto 'More is More' straalt ook dit boek die grootsheid uit: Pieter ontwierp zelf het linnen bandmateriaal en koos voor een sluitsysteem met lint en knoop en met de hand gebonden katernen.