Natuursteen is een prachtig materiaal om mee te werken. Een droom voor architecten en designers. Imagicasapartner Van den Weghe uit Zulte heeft zich weten te ontpoppen tot een van dé specialisten in het verwerken van natuursteen voor luxueuze high-end interieurtoepassingen. Het bedrijf is al bijna 40 jaar actief vanuit Zulte en recenter ook vanuit Knokke. Hun klanten zijn zowel designers, architecten als particulieren die zich laten verleiden door de gedurfde minimalistische of de rijkelijk klassieke projecten in natuursteen. Van Den Weghe hebben een goed oog in schoonheid, innovatie en kwaliteit.

Niet voor niets is hun slogan ‘Setting the tone in stone’. 

De toon zetten in steen, daar gaat het om.
Om het allerbeste materiaal in de steengroeven te selecteren reizen de mensen van Van den Weghe naar Italië, Turkije, Frankrijk, Griekenland. Hun innovatieve projecten wisten al de meest veeleisende klanten te verleiden in wereldsteden als New York, Tel Aviv, Parijs, Madrid, Genève of Amsterdam.

Maar wat verstaan we onder natuursteen?
Natuursteen is eigenlijk de aardkorst waarop wij leven. Het bestaat uit gestold vloeibaar gesteente of uit versteend sediment. Dit natuurproduct is miljoenen jaren oud en net dat geeft natuursteen zijn bijzondere uitstraling. Het is duurzaam en functioneel in het gebruik. Er zijn duizenden natuursteensoorten en er is voor wel iets voor elke smaak en voor elk budget. Bekende soorten zijn marmer, kalksteen, graniet, gabbo, gneis, kleisteen, leisteen en kwartsiet.

De werkmethoden en de afmetingen van de gewonnen natuursteen zijn imposant. Natuursteen wordt in grote blokken gewonnen, waaruit dan later platen of tegels worden gezaagd. Alleen gelaagde stenen als leisteen en kwartsiet, die erg gelaagd zijn, worden in zogeheten schollen van de rots gespleten. De vorm van die schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden dan uit de schollen gezaagd of geknipt.

De meeste stenen kunnen op verschillende manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt.
Als je glanzende steen wil, ga je hem zoeten of polijsten. Doffe steen wordt vooral gezaagd of geschuurd. En ruwe steen wordt  gefrijnd, gestraald, gebouchardeerd of gevlamd. Hoe meer de steen gaat glanzen, des te meer worden de kleuren ook intenser en donkerder. Ook worden tintverschillen, aderingen, fossielen, e.d. duidelijker zichtbaar. Je kan zeggen dat de steen dan meer gaat leven. En andersom is het zo, dat hoe ruwer de steen is, dat dan de kleuren wat fletser en de tintverschillen wat minder zichtbaar worden.

In de showrooms van Van Den Weghe in Zulte en in Knokke ben je altijd welkom voor een bezoek. Wel eerst een afspraak maken, natuurlijk. De showroom in Zulte ligt naast het atelier. Die in Knokke werd ontworpen door het Gentse architectenbureau van Glenn Sestig.

Photos © Van den Weghe