De gemeente Dalmine, een stad van 25.000 inwoners in het noorden van Italië, had de noodzaak haar begraafplaats te verhogen met een nieuw paviljoen om 500 niches voor ossuaria en urnen te herbergen.

Het nieuwe paviljoen is anders dan de traditionele typologie, die meestal bestaat uit een open colonnade op de grote centrale ruimte van de begraafplaats. In feite is het nieuwe gebouw samengesteld door drie herhaalde blokken aan de westkant van het kerkhof.

De nieuwe blokken zijn vergelijkbaar met de nabijgelegen familiekapellen, maar ze uiten zich anders in taal en materialen. Ze worden gekenmerkt door een essentieel en minimaal beeld, een ruimte gevuld met licht waar de natuur en het kunstmatige elkaar ontmoeten.

Deze monomaterieblokken gemaakt uit wit beton en marmer van Zandobbio zijn de uitdrukking van een eenvoudige taal die het diepste gevoel van het gebouw representeert, het geheugen en de relatie tussen leven en dood. Hierdoor krijgt de plek een ontoegankelijke sfeer en sacrale dimensie.