Dit project is er een waar we reikhalzend naar uitkijken: het 1Hotel Paris van het Japanse achtitectenbureau Kengo Kuma & Associates. Het duurzame en innovatieve complex werd onlangs gepresenteerd en hoewel de verwachte opening pas voor 2022 is, kunnen we nu al wegdromen bij de illustraties die werden vrijgegeven.

Het eco-luxury hotel wordt omschreven als een ‘groene long’ van het stadscentrum van Parijs dat bijna helemaal dichtgebouwd is. Naast een luxehotel omvat het complex ook sportfaciliteiten, een zakencentrum, een restaurant met ruimte voor concerten en andere opvoeringen, een hostel (‘Slo Living’) en een co-working space. Deze zijn verdeeld over twee gebouwen die met elkaar zijn verbonden en een totale oppervlakte van 12 700 m2 genereren.

Kengo Kuma is een bekende hedendaagse archtect die zich graag laat inspireren door de natuurlijke omgeving waarin zijn ontwerpen gesitueerd zijn. In de nieuwe aankomende wintereditie van Imagicasa bespreken we ‘Great (Bamboo) Wall’, een rustgevende villa met uitzicht op de Chinese Muur die de natuur binnenshuis brengt.

De filosofie om archtectuur en natuur in elkaar te laten overlopen, is ook zichtbaar in de ontwerpen voor het 1Hotel. De buitenmuren worden als het ware gevormd zijn door natuurlijke erosie. Een houten structuur wordt gecombineerd met metalen panelen, waardoor elk uur van de dag licht anders gereflecteerd wordt. Deze panelen zorgen er ook voor dat de vorm van het gebouw vervaagt tussen de weelderinge beplanting.

foto’s: Images by LUXIGON, MIR