Je hoeft niet per se religieus te zijn om religieuze architectuur te bewonderen. Tegenwoordig volgen veel kerken en kapellen niet meer de traditionele ontwerpen, maar vind je ze in allerlei speciale, moderne en aparte vormen en maten. Een bezoek aan een kerk of kapel is toch altijd een speciale ervaring. Wanneer je zo’n heilig bouwwerk betreedt, waan je je haast in een andere wereld.

Hier zetten we enkele speciale, vooruitstrevende ontwerpen van religieuze architectuur over heel de wereld op een rijtje. Deze kerken en kapellen stralen, zonder al te veel ornamenten, sereniteit en kalmte uit en vormen zo de ideale plaats voor contemplatieve meditatie. Ze vervullen de traditionele functie, met een minder traditioneel uiterlijk.
De Ribbon Chapel in Japan ontworpen door de in Tokio gebaseerde architect Hiroshi Nakamura zie je op de eerste vijf foto’s. Foto zes en zeven tonen de Bishop Edward King Chapel die werd ontworpen door Niall McLaughlin Architects en is opgedragen aan Edward King, rector van Cuddesdon Theological College (1863-1873) en bisschop van Lincoln (1885-1910). Op de volgende foto zie je de Gratitude Open Chapel. Deze kapel ligt in Lagunillas, Mexico en is het werk van Tatiana Bilbao en Dellekamp Arquitectos. St Hilaire Church (foto negen en tien) is ontworpen door Mathieu Lehanneur en bevindt zich in Melle in Frankrijk. Op de volgende drie foto’s zie je de Church of San Giovanni Battista in Mogno, Zwitserland, een ontwerp van Mario Botta. Tenslotte tonen de laatste twee foto’s de Harajuku Church in Tokio, Japan die werd ontworpen door Ciel Rouge.