Partner

Nicolas Schuybroek

Architectuur, interieurs en objecten met een grote nadruk op details, vakmanschap en intuïtie.”

  • Architectuur & development

De keuze om architect te worden, lag al vast toen hij slechts 12 jaar oud was. Ondertussen heeft hij met zijn tijdloze, serene projecten heel de wereld veroverd. In zijn portfolio: appartementen in Parijs en Antwerpen, woningen in Mexico City en op Bali, een hotel in Chicago en winkels en kantoren over heel België. Tussendoor ontwierp hij ook enkele gebruiksobjecten voor het Belgische merk When Objects Work. De agenda van Nicolas Schuybroek is dus goed gevuld, maar die drukte houdt hindert hem niet. "Rust is een centraal thema in mijn werk," vertelde de architect ons.

In 2011 begon Nicolas Schuybroek – toen 30 lentes jong – zijn eigen architectenbureau in Brussel. Op dat moment was hij al twee jaar bezig met een vakantiewoning aan de Franse Rivièra. Kwestie van zijn carrière met een hoogtepunt te lanceren. De stappen die hij nam om daar uit te komen, getuigen dan ook van een grote gedrevenheid. Hoewel hij zijn tienerjaren schoolliep op een – naar eigen zeggen – strenge school waar creativiteit niet bepaald bovenaan op de agenda stond, ging hij toch architectuur studeren aan Saint-Luc in Brussel. Na het behalen van zijn bachelordiploma trok hij naar Canada waar hij zijn opleiding afmaakte aan de McGill University in Montreal. Het is ook in die stad dat hij zijn eerste stappen zette in de professionele wereld van architectuur en design. Dat deed hij bij niemand minder dan de gerenommeerde urbanist-architect Jean Beaudoin die gekend staat om zijn uiterst persoonlijke aanpak waarmee hij transformatieve ruimtes creëert.

Bij zijn terugkeer naar België kon Schuybroek meteen aan de slag bij Vincent Van Duysen. Vijf jaar lang werkte hij daar als project director en was hij betrokken bij heel wat high-end projecten in binnen- en buitenland. Deze werkervaring noemt Schuybroek "een fantastische leerschool", al bleef de drang groeien om nog meer zijn eigen ding te kunnen doen.
"Een zekere eenvoud die tegelijkertijd warmte uitstraalt dankzij het gebruik van verschillende texturen en ruwe materialen."


'Reinvented minimalism'

Het doel van Nicolas Schuybroeks bureau is het ontwerpen van architectuur, interieurs en objecten met een grote nadruk op details, vakmanschap en intuïtie. De ruimtes die hij creëert, getuigen van een zekere eenvoud, maar stralen tegelijkertijd warmte uit dankzij het gebruik van verschillende texturen en ruwe materialen. Het resultaat: pure en authentieke ruimtes met een ziel. Deze contextuele aanpak en zijn bijhorende zoektocht naar een tijdloos minimalisme leverden de architect op een korte tijd al heel wat prijzen en eervolle vermeldingen op. Zo werd Schuybroek door AD France al vier keer opgenomen in hun Top 100 van beste (interieur)architecten. Vorig jaar werd hij bovendien door het Australische Est Living uitgeroepen tot een van de 10 beste internationale ontwerpers, naast twee andere Belgen: Vincent Van Duysen en Hans Verstuyft. Est noemde hem de 'koning van het heruitgevonden minimalisme' ('monarch of reinvented minimalism').  

Imagicasa stapte dus zeer nederig op Nicolas Schuybroek af en kon hem enkele vragen stellen over de details die zijn werk en zijn carrière typeren.
Wilde je altijd al architect worden?

"Fotografie heeft mij altijd enorm aangesproken, maar om eerlijk te zijn: de concrete vraag heeft zich nooit werkelijk gesteld in de zin dat mijn keuze reeds vanaf mij 12de gemaakt was! Alles draaide rond het tekenwerk met als bedoeling iets concreets, fysiek te kunnen bouwen, hetzij een maquette, een boomhut, om het even wat!"
En waarom de keuze voor een eigen bureau?

"De keuze om mijn eigen bureau op te starten, was vooral een kwestie van vrijheid: vrijheid van keuze, ontwerp, gevoeligheden, enzovoort. Ook om het gevoel van controle en zich intern te moeten verantwoorden te vermijden. Mis je iets dan kan je het moeilijk op een ander steken, lukt iets dan is het een ander verhaal. Het geeft enorm veel voldoening om je eigen ding te doen."


"Het geeft enorm veel voldoening om je eigen ding te doen."


Vanwaar de keuze om ook gebruiksobjecten te ontwerpen? Hoe passen deze in jouw portfolio?

"Productontwikkeling is een boeiend verhaal daar het niets anders is dan architectuur op een veel kleinere schaal. Echter, de verhouding en details moeten op een totaal ander niveau uitgewerkt worden: alles is zichtbaar, alles is voelbaar. Object- of productontwikkeling laat geen fouten toe. Vandaar dat enkele producten voor mij naadloos in ons verhaal passen."
Tot slot: hoe herkennen we een typisch ontwerp/interieur van Nicolas Schuybroek?

"Tijdloos, sereen en contemplatief. Tactiel, warm en eenvoud. Ik heb het niet echt voor bling-bling architectuur, interieurs of design en al zeker niet voor een spectaculaire show. Rust is een centraal thema in mijn werk, soms zelfs een obsessie."

All Images Courtesy of Nicolas Schuybroek

Realisaties

Neem contact op.

This is the confirmation/error message.