- Interieur
Voor een Belgisch gezin met een grote liefde voor de zee ontwierp Pieter Vanrenterghem dit comfortabele vakantieverblijf, die in directe dialoog staat met haar omgeving. Tijdloosheid is een eerste kenmerk van zijn stijl, minimalisme een tweede. Die eigenschappen karakteriseren ook deze woonst, waar je een echt thuisgevoel ervaart.
Met zijn subtiele, strakke interieurs drukte interieurarchitect Pieter Vanrenterghem uit het West-Vlaamse Passendale de afgelopen jaren zijn stempel op het Belgische designlandschap. Hedendaags minimalisme met een vleugje warmte, zo zou je zijn esthetiek het beste kunnen beschrijven. Hij biedt een uiterst kwalitatieve aanpak die resulteert in gevarieerde projecten, gaande van renovaties tot nieuwbouwopdrachten. Dankzij een uitgewerkte creatieve visie wist hij doorheen de jaren een stijl te ontwikkelen die erg herkenbaar is en waar velen grote fan van zijn. Zijn ontwerpen worden steevast gekarakteriseerd door een vorm van rust en sereniteit in combinatie met strakke, eenvoudige lijnen en een oog voor detail. De ruimtes die hij ontwerpt, stralen een gevoel van openheid en ingetogen luxe uit. De sobere authenticiteit en puurheid die je in veel van Vanrenterghems projecten terugvindt waren exact de reden waarom de eigenaars van Residence M hem benaderden met deze opdracht. Aan de woning, gelegen op een zandhelling met uitzicht op de duinen van de Belgische kust, ging een proces van ongeveer drie jaar vooraf. Een belangrijk element om mee rekening te houden: de eigenaars hadden de bedoeling om de vakantiewoning om te vormen naar een permanente verblijfplaats eens ze wat ouder zijn. Dat was voor hem een taak waar hij zich met plezier aan wijdde, want hij realiseerde zich al snel dat de woonst zowel op architecturaal als op esthetisch vlak alle kansen bood om er een bijzonder resultaat te bereiken.
De neutrale ruimtes zorgen voor een sterke band met de omgeving
Wie deze woning betreedt, waant zich meteen op vakantie. Dat heeft alles te maken met de omgeving die zoveel mogelijk naar binnen is gehaald en de eenvoud in het ontwerp. Met drie kinderen, een hond en een ligging aan de kust was het vooral belangrijk dat iedere ruimte van het huis comfortabel aanvoelt en gemakkelijk te onderhouden is. Vanrenterghems eeuwige zoektocht naar de perfecte combinatie van duurzame, authentieke materialen zette zich dus voort in deze residentie. Hij koos voor een zekere ruwheid in de materialen, want die weerspiegelen de omgeving. Om de grenzen tussen binnen en buiten zoveel mogelijk te vervagen, werd er gekozen voor onder meer gezandstraalde Venetiaanse steen, eiken parketvloeren en metalen deuren. De strakke trap van beton en de bakstenen muren, die met kalk zijn behandeld, zijn dan ook twee van hun favoriete elementen in de woonst. In elk huis waar de interieurarchitect zijn magic touch toepast, opteert hij voor neutrale ruimtes die een sterke band creëren met de omgeving. Lichtgrijze tinten worden afgewisseld met witte tonen en houtaccenten voor een warme, gezellige atmosfeer. Door de eigen meubelstukken van de eigenaars toe te voegen, werd de woning pas echt hun eigen stekje. Een erg persoonlijk element is bijvoorbeeld de surfplank in de inkomhal, die de eigenaar al dertig jaar in zijn bezit heeft. Daarnaast vinden we hier enkele geliefde midcentury-stukken die bij het Italiaanse Cassina werden uitgekozen. De Capitol Complex-stoel van Pierre Jeanneret aan het bureau en de Tabouret Berger en Méribel-krukjes van Charlotte Perriand in de woonkamer brengen authenticiteit en een bijzondere creativiteit in het interieur.
Photography by Cafeine