- Interieur
- Architectuur & development
Bellustar Tokyo is een hotel dat de grenzen van het mogelijke wil verleggen. Op een duizelingwekkende hoogte van 200 meter komen gasten terecht in een geheel andere wereld. Meerdere penthouses, verschillende restaurants, buitengewone uitzichten en een omkadering van Japanse esthetiek: hier heb je het allemaal. Als tegengewicht voor de wereld beneden biedt het concept een unieke kans om even te ontsnappen.
De samenwerking tussen Norm Architects en Keiji Ashizawa Design leverde dit exceptionele resultaat op. Door respectievelijk een expertise in zacht minimalisme en een geoefende gewoonte in het ontwikkelen van eerlijk design te combineren, slaagden de twee partijen er gezamenlijk in om iets speciaals te creëren. Hun intentie was om een plek in het leven te roepen waar mensen zichzelf kunnen heruitvinden en er geen ruimte is voor de chaos van buitenaf. Om die reden is het aanbod opmerkelijk uitgebreid en luxueus. Vijf ongeziene penthousesuites, drie restaurants, meerdere bars en een spa zijn lang niet alles waar gasten van genieten. Vanaf het begin kwamen de architecten en de ontwerpers overeen dat de stijl van het project een evenwicht tussen het moderne en het traditionele moest uitschijnen. Het achterliggende doel hiervan was het koesteren van een onwrikbare sereniteit, hetgeen ze bereikten door authentieke elementen uit de nationale cultuur te verenigen met een hoge standaard in hedendaags comfort. Delicate texturen en zachte tinten bewezen daar enorm belangrijk voor te zijn, net als de hoge proporties en het ontzagwekkende gevoel dat ze doen ontstaan. Shinjuku, de wijk waar het hotel zich bevindt, moet je je vooral voorstellen met vele visuele en auditieve prikkels. Met dit ontwerp willen de makers je het tegenovergestelde laten ervaren. Terwijl het stadsleven vele meters onder je zich verder ontplooit, heb je hier in de lucht de kans om alles – letterlijk en figuurlijk – vanop een afstandje te bekijken en de gedempte natuur van het adres haar werk te laten doen. Met de vele troeven die het concept je aanbiedt, is het onmogelijk om niet even stil te staan. In het restaurant laat het plafond van dertien meter een indruk achter die je niet snel vergeet. Zorgvuldig geselecteerd meubilair vervolledigt het interieurpalet. Opmerkelijk is dat het team veel aandacht besteedde aan de aanwezigheid van schaduw. Waar in veel projecten de nadruk vooral uitgaat naar het betrekken van binnenvallend daglicht, daar focust dit ontwerp eerder op het toelaten van schaduw. Dat was geen willekeurige zet, aangezien de architecten verklaren dat schaduw vaak een vergeten aspect is dat wel degelijk noodzakelijk is om onze zintuigen wakker te maken. Door een goede balans met licht te ontwikkelen, slaagt een interieur er beter in om een algehele zintuiglijke ervaring te bieden. Hier werd dit principe vooral toegepast in de bar.
De vijf penthouses wekken de indruk werkelijk in de lucht op te gaan
De vijf penthouses wekken de indruk werkelijk in de lucht op te gaan. Opnieuw vertoont de inrichting duidelijke referenties naar de Japanse cultuur, zonder te overdrijven uiteraard. Ramen van zeven meter breed geven je een geweldig panorama van de stad. Een leuk feit is dat de verblijven wel subtiele verschillen vertonen. Door kleuren, materialen, muurbepleistering, textielen en kunstwerken steeds op net een andere manier te hanteren, presenteren de designers penthouses met elk hun eigen nuances en schakeringen. Tegelijkertijd voelt het hotel op ieder moment en op elk plek aan als een consequent geheel dat met naadloze transities aan elkaar hangt. Daarbovenop is er de zogenaamde Sunset Lounge, bedoeld als gezamenlijke plaats om te ontspannen en sociaal contact op te zoeken. Een kop koffie drinken, een boek lezen, genieten van het uitzicht op de horizon: er zijn tal van rustige activiteiten die je hier kan uitvoeren.
Met Bellustar Tokyo ontwierpen Norm Architects en Keiji Ashizawa Design een hotel zoals er geen twee zijn. De baanbrekende omvang van het project zorgt ervoor dat het zich duidelijk onderscheidt in beide portfolio’s. Het is duidelijk dat het concept zoveel meer inhoudt dan enkel een verblijf. Door de wereld beneden even buiten te sluiten, komen gasten zichzelf dichter op de huid dan ooit. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Jonas Bjerre-Poulsen & Nacása & Partners Inc.