- Interieur
In San Francisco ontwierp Studio AHEAD een woning die emotie en intuïtie in een historische setting brengt. Met veel aandacht voor de Edwardiaanse architectuur en een passie voor lokale kunst transformeerden ze deze residentie naar een inspirerend verhaal met de nodige kleur.
Met hun multiculturele achtergrond brengen Homan Rajai en Elena Dendiberia van Studio AHEAD Oosterse en Westerse identiteiten samen in unieke, creatieve woningen. Het in San Francisco gevestigde collectief van kunst- en designprofessionals richt zich op het creëren van ruimtes die gevuld zijn met emotionele verhalen. Door te zoeken naar contrasten, bijvoorbeeld tussen hedendaags en primitief, logisch en intuïtief, en ruw en verfijnd, zetten ze elke plek om in een moderne, suggestieve omgeving. Zowel bij grootschalige projecten als tijdens het ontwerpen van aangepaste objecten en meubels houden ze de individualiteit van iedere specifieke plek in het achterhoofd en creëren ze zo een thuis. De klanten, een pasgetrouwd koppel, verhuisden onlangs naar de wijk Dolores Heights en wilden hun Edwardiaanse droomhuis moderniseren met respect voor de geschiedenis ervan. Belangrijk was dat er voldoende ruimte is voor levendige diners en grote familiebijeenkomsten. De studio wilde echter vermijden dat er een soort van witte doos werd gecreëerd, wat je vandaag wel in veel verbouwingen tegenkomt. Daarom haalden ze enkele strategische delen van de muur weg, waardoor de keuken, woonkamer en eetkamer wel voldoende werden geopend, maar de integriteit van de oorspronkelijke woonst nog steeds werd behouden. Een chaise lounge in de woonkamer neemt weinig plek in, maar kan toch plaats bieden aan tien personen. Aan de Klein Agency-tafel in de eetkamer kunnen zelfs twaalf personen plaatsnemen.
De designstukken moesten zoveel mogelijk lokaal geproduceerd zijn en een passie voor kunst weerspiegelen
De bewoners zijn afkomstig uit Californië en wilden dat de designstukken in hun woonst zoveel mogelijk lokaal geproduceerd werden en hun passie voor kunst weerspiegelen. In de woonkamer vind je daarom bijvoorbeeld een terracotta sculptuur van kunstenaar Myung Jin Kim en een klein Jesse Schlesinger stuk op de schoorsteenmantel. Die laatste vult de geometrische indeling van de stenen open haard perfect aan. Doorheen het huis werden stoelen van Gio Ponti en Marcello Ziliani, een zelfontworpen groenfluwelen bank en reproducties van Shaker-stoelen met elkaar gemengd. Dan Gamaldi ontwierp tot slot een glas-in-loodraam voor de foyer. De studio gebruikte doorheen de woonst veel van hun eigen ontwerpen. Vooral in de belangrijkste badkamer, met een notenhouten badkamermeubel en antieke tegels, behielden ze veel van de oorspronkelijke Edwardiaanse kenmerken. Dat werd aangevuld met verschillende vintage stukken en veel notenhout, omdat dat een materiaal was dat in de Edwardiaanse periode veel werd gebruikt. We vinden het terug in onder meer het keukeneiland, de afzuigkap, het inlegwerk in de ontbijthoek en verschillende meubelstukken. Het zorgde er ook voor dat de kamers een gemeenschappelijke ontwerptaal kregen en genieten van een sterke creativiteit met een vintage touch. Photography by Ekaterina Izmestieva